Wat is chiropractie?

Wat is chiropractie en wat doet een chiropractor? In dit blog leggen we je uit wat chiropractie precies inhoudt en welke klachten je met chiropractie kan verhelpen.

 

Chiropractie is een beroep dat bestaat uit meerdere behandelmethodes. Bij alle behandelmethodes is het doel hetzelfde: problemen oplossen in de wervelkolom en zodoende irritatie van het zenuwstelsel verminderen. Als chiropractoren houden wij ons bezig met het opsporen en behandelen van problemen die zich voordoen in de wervelkolom, het bekken, het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat.

 

De wervelkolom en het bekken

De wervelkolom (of rug) bestaat uit 33 wervels die boven elkaar gepositioneerd zijn en steunt op het bekken. De wervelkolom en bekken zijn de basisfundering van het hele lichaam. Door de dubbele s-vorm vangen de wervelkolom en het bekken een groot deel van onze dagelijkse belasting op.

 

WervelkolomTussenwervelschijf bovenaanzicht

Links: wervelkolom, rechts: bovenaanzicht tussenwervelschijf

 

Het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel bestaat uit het brein, het ruggenmerg en de zenuwbanen die een groot netwerk vormen en alle lichaamsdelen verbinden. Via dit netwerk wordt informatie van de hersenen naar andere delen in het lichaam gestuurd en omgekeerd.

 

Het bewegingsapparaat

Het bewegingsapparaat is het geheel van botten, gewrichten, skeletspieren en pezen die samen zorgen voor de lichaamshoudingen en -bewegingen.

 

Hoe ontstaan problemen?

Problemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een groot trauma zoals een auto-ongeluk of een val. Veel vaker is de oorzaak een bundeling van dagelijkse kleine trauma’s. Denk hierbij aan het dragen van een schoudertas of zware rugtas, op je buik slapen, lang achter de computer werken of veel naar je mobiel kijken.

 

Als er problemen ontstaan in je wervelkolom en/of bekken, dan kan je lichaam minder goed de dagelijkse belasting opvangen en worden je spieren en pezen extra belast. Tegelijkertijd kunnen er verstoringen ontstaan in je zenuwstelsel. In de loop van de tijd ontstaan er dan lichamelijke klachten.

 

Klachten

Klachten waar je last van kunt krijgen als je problemen hebt met je wervelkolom en/of bekken zijn bijvoorbeeld:

  • Lage rug- of nekpijn;
  • Hoofdpijn;
  • Pijn tussen de schouderbladen;
  • En nog veel andere lichamelijke ongemakken (lees meer over klachten).

 

De klachten ontstaan in de meeste gevallen geleidelijk en volgen een aantal fases:

  • Fase 1: Stijfheid en vermoeide spieren;
  • Fase 2: Af en toe pijn, of pijn met/na belasting of bewegen
  • Fase 3: Continue pijn en in sommige gevallen uitstraling naar de armen en/of benen.

 

Behandeling chiropractor: bottenkraker?

Behandelingen worden gedaan op verschillende manieren passend bij de betreffende patiënt. Een chiropractor wordt vaak in de volksmond een bottenkraker genoemd. Deze benaming is deels waar, omdat bij sommige behandelingen een kraak of poppend geluid kan ontstaan. Maar dit is niet altijd het geval. Bij andere methodes is dit namelijk niet aan de orde. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons blog over botten kraken.

 

Studie chiropractie

Chiropractie is een universitaire opleiding van 5 jaar die op dit moment alleen in het buitenland gevolgd kan worden. Tijdens de studie wordt veel kennis opgedaan over het lichaam en in het bijzonder de wervelkolom, het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat.

 

Wanneer ga je naar een chiropractor?

Met elke leeftijd kun je een bezoek brengen aan de chiropractor. Een chiropractor helpt je bijvoorbeeld wanneer je last hebt van hoofd-, nek- of rugklachten. Maar ook als je baby veel huilt of een voorkeurshouding heeft. Ook dan kan de chiropractor helpen!

 

Benieuwd wat een chiropractor doet voor jou klachten?
Kom langs in onze praktijk!

Terug naar het overzicht