Waarom je wervelkolom af en toe ook een APK nodig heeft

Patiënten komen in eerst instantie in de praktijk met klachten, acuut of chronisch. Na het onderzoek en het opstellen van het behandelplan, doorloopt de patiënt de verschillende fases van de basiscorrectie tot preventie. De preventie fase is de fase waarin mensen eigenlijk geen tot weinig klachten hebben en daarom noemen wij deze fase ook vaak de fase van de APK! Een veelvoorkomende vraag is: ‘Waarom moet ik nog langskomen als ik eigenlijk geen klachten meer heb?’

 
 

Preventie en onderhoud: zo gewoon voor je tanden, maar waarom niet voor je wervelkolom?

De meeste mensen weten hoe belangrijk het is om dagelijks tanden te poetsen en te flossen. Maar hoe kan het dan dat er af en toe nog steeds problemen kunnen ontstaan in je gebit? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: dagelijks gebruik. Door het dagelijks te poetsen en te flossen en twee keer per jaar het gebit te laten checken door de tandarts, zorg je er preventief voor dat je in het algemeen grote problemen voorkomt. Natuurlijk kunnen er altijd gaatjes ontstaan en kleine problemen, maar door dagelijks goed te poetsen en te flossen heb je zelf veel in de hand.

 

Ditzelfde principe geldt ook voor je wervelkolom. Problemen in de wervelkolom kunnen ontstaan door dagelijkse dingen zoals langdurig dezelfde (verkeerde) houding, repeterende bewegingen maken, sporten en stress. Iedere ochtend wanneer je je bed uitstapt, komt er druk op de wervelkolom en dit duurt de hele dag door totdat je weer gaat liggen. De realiteit is dat je elke dag je wervelkolom belast door dagelijks gebruik. Door regelmatig je wervelkolom te laten controleren op kleine problemen, voorkom je in het algemeen dus dat kleine problemen uitgroeien tot grotere en soms onherstelbare problemen. Door op je houding te letten, voldoende te bewegen en regelmatig je wervelkolom te laten checken door de chiropractor zorg je preventief voor een gezonde rug nu én voor later!

 

Alles in het leven heeft onderhoud nodig, of dit nu je auto, je fiets, je gebit of je rug is. We weten dat door regulier onderhoud alles in een betere staat blijft en langer goed meegaat. Ditzelfde principe geldt ook voor je wervelkolom!

 
 

Onderhoudsbehandelingen: bewezen effectief!

Recentelijk heeft Noors onderzoek wetenschappelijk bewezen dat onderhoudsbehandelingen die gericht zijn op preventie een effectieve en kosteneffectieve methode zijn voor het voorkomen van lage rugpijn. Het onderzoek vergeleek twee type interventies: onderhoudsbehandelingen die op preventie gericht waren en een controle groep waarin patiënten uitsluitend op symptomatische basis werden behandeld. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten die de onderhoudsbehandelingen ontvingen gemiddeld 12,6 dagen minder lage rugpijn hadden dan de controle groep op jaarbasis*.

 

 

* Bron: Eklund et al. (2018). The Nordic Maintenance Care program: Effectiveness of chiropractic maintenance care versus symptom-guided treatment for recurrent and persistent low back pain. A pragmatic randomized controlled trial. PLoS One, 13(9).

Terug naar het overzicht