Botten kraken, goed of slecht?

Een chiropractor wordt wel eens een bottenkraker genoemd. Hoe dit komt? Doordat je soms bij behandelingen een krakend geluid hoort, maar dit zijn geen botten die kraken. Dit geluid ontstaat door het vormen van gasbellen in het gewricht. Wij gebruiken dit woord liever niet, want het doet geen recht aan wat een chiropractor allemaal doet en kan.

 

Is kraken goed of slecht?

Dat hangt af van verschillende factoren. 

 

Zelf kraken is vaak niet goed..

Kraken van een gewricht is een natuurlijk proces. Zelf kraken wordt vaak gedaan door een gewoonte, maar soms ook bewust om een voelbare spanning tijdelijk te verminderen. Mensen die zelf kraken hebben vaak een onderliggend probleem in de wervelkolom waardoor de spanning steeds terugkomt.

Tijdelijke spanning wordt vermeden, maar het oorspronkelijke probleem wordt niet opgelost. De chiropractor daarentegen is getraind en gespecialiseerd in het vinden en behandelen van problemen in de wervelkolom. Hierdoor wordt de functie van de wervels geressorteerd en wordt de behoefte om zelf te kraken steeds minder.

 

Wat is verschil als de chiropractor het doet?

Tijdens het zelf kraken van bijvoorbeeld de nek, zijn de spieren die het hoofd rechtop houden geactiveerd. Tijdens een chiropractische behandeling zijn de spieren in een rusthouding, waardoor er geen onnodige spanning op de spieren staat. Hierdoor is de behandeling effectiever dan zelf kraken. En daarnaast lokaliseert en behandelt de chiropractor het oorspronkelijke probleem.

 

Het kraken van bijvoorbeeld je nek door een chiropractor.

Voordat er een behandeling plaatsvindt (van bijvoorbeeld je nek, of van andere delen van de wervelkolom), wordt er ook een lichamelijk onderzoek verricht. Dit onderzoek wordt gebruikt om de mogelijke oorzaak van de klachten te achterhalen. Maar ook om jouw gezondheid door te spreken en bepaalde risico’s uit te sluiten (bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, of een onderliggend ziektebeeld). 

De keuze van de behandeltechniek maken wij altijd zeer zorgvuldig, en altijd in overleg met jou. Wij gebruiken verschillende behandeltechnieken. Bij sommige technieken is er een krakend geluid te horen, maar bij sommige ook niet. Het doel van de behandeling is niet het krakend geluid te horen, maar om de functie en beweeglijkheid van de wervelkolom te verbeteren.

Terug naar het overzicht