Verschil manueel therapeut en chiropractor

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een manueel therapeut en de chiropractor?
Behandelmethoden als chiropractie, manuele therapie en fysiotherapie kunnen op het eerste gezicht veel op elkaar lijken. Toch hebben ze elk een eigen specialisme. Wij hebben de vier grootste verschillen voor je op een rijtje gezet.

 

Maak een afspraak met de chiropractor

1. Vanuit de spieren werken (manueel therapeut), vanuit de wervelkolom werken (Chiropractor)
Een manueel therapeut werkt vanuit de spieren. Een chiropractor werkt juist vanuit de wervelkolom en het zenuwstelsel. Een chiropractor kijkt daarbij naar het gehele lichaam en niet alleen rondom het gebied waar het pijn doet.

 

2. Verschil in opleiding: hbo of universitair
Een ander groot verschil tussen manueel therapeut en chiropractor is de opleiding. Manuele therapie is een vervolgopleiding op de hbo-studie tot fysiotherapeut. Chiropractie is een universitaire opleiding van 5 jaar, waarbij de aankomend chiropractor aansluitend minimaal 1 jaar stage loopt onder begeleiding van andere ervaren chiropractoren voordat hij zich als zelfstandige mag vestigen.

 

3. Verschillende manieren van behandelen
Zowel de manueel therapeut als de chiropractor focussen zich in de behandeling op het verbeteren van lichaamsbewegingen. De chiropractor gebruikt daarbij korte en snelle correcties die zo specifiek mogelijk zijn uitgevoerd. Zo’n behandeling is vaak pijnloos en ook het bekende ‘krakende geluid’ ontbreekt meestal. Wanneer het nodig is, maakt een chiropractor gebruik van röntgenfoto’s. Een chiropractor is ook opgeleid in het maken en lezen van CT- en MRI-foto’s. De behandeling van een chiropractor gaat verder dan die van een manueel therapeut.

 

4. In Nederland kun je nog geen chiropractie studeren
Manuele therapie is een vervolg van de studie fysiotherapie, wat je in Nederland kunt studeren. Chiropractie is op dit moment nog niet erkend door de Nederlandse overheid en kun je daardoor ook nog niet studeren in Nederland. In landen als Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten is chiropractie al jarenlang een erkende geneeswijze.

 

Ontdekken hoe een chiropractor jou kan helpen?

Maak vrijblijvend een afspraak, en vul je gegevens hieronder in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op en hopen jou zo snel mogelijk te helpen!
    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Terug naar het overzicht