Tuinieren zonder rugklachten: vier tips

Het is herfst. Grote kans dat je binnenkort in de tuin staat om blaadjes op te ruimen. Tuinieren is een goede en gezonde manier van beweging, maar kan ook voor rugklachten zorgen door het vele bukken en tillen. Zorg dat jou dit niet overkomt en gebruik de volgende vier tips.

1. Warm je spieren op
Voor je aan de slag gaat in de tuin, is het belangrijk dat je spieren warm zijn. Het is helemaal niet gek om eerst wat lichte rek- en strek oefeningen te doen. Focus bij deze oefeningen op de boven- en onderrug, je armen, nek en benen.

2. Neem af en toe pauze
Het is verstandig om ongeveer elke 15 tot 20 minuten een korte pauze in te lassen, zo voorkom je dat je te lang in dezelfde positie werkt. Heb je veel werk in de tuin liggen? Verdeel dan de verschillende klussen over meerdere dagen. Zo voorkom je overbelasting.

3. Luister goed naar je lichaam
Het kan zijn dat je wervelkolom pijn begint te doen tijdens het tuinieren. Voel je een stekende pijn? Dan is het beter om te stoppen met je werkzaamheden. Maak een afspraak bij de chiropractor om te ontdekken waar de pijn vandaan komt en hoe de klachten verholpen kunnen worden.

4. Let op je houding
Een veelgemaakte fout is het draaien van de rug, terwijl je op dezelfde plek blijft staan. Zorg ervoor dat je je rug zo min mogelijk hoeft te draaien door met je hele lichaam mee te bewegen en je rug recht te houden. Houd je rug ook recht tijdens het tillen. Dat betekent dat je niet met gebogen rug tilt, maar door je knieën gaat. Zo kun je je rug rechthouden.

Terug naar het overzicht