De 4 onbekende gevolgen van overgewicht op je rug

Dat overgewicht een slechte invloed heeft op je lichaam, is geen nieuws. De bekende risico’s zijn diabetes type 2, een hoge bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar wist je ook dat elke 10 kg boven je gezonde gewicht, 40 kg extra druk geeft op je tussenwervelschijven? ChiroPlus zet vier onbekende gevolgen van overgewicht voor jou op een rijtje:

1.Stijfheid
In het geval van overgewicht is er vaak sprake van stijfheid en verlies van beweeglijkheid van de rug. Daarnaast is er ook de kans dat de heupen en knieën stijver worden.

2. Tussenwervelschijven
Met elke 10 kg boven je gezonde gewicht moeten je tussenwervelschijven 40 kg extra druk opvangen. De tussenwervelschijven zijn de kussens tussen de ruggenwervels die de druk opvangen. De wervelkolom wordt dus extra zwaar belast. Een gewichtsverlies van 5 tot 7 kilo kan de klachten vaak al iets verlichten.

3. Artritis en slijtage
Overgewicht kan zelfs zorgen voor gewrichtsontstekingen (artritis). Door overbelasting van de gewrichten kan het proces van slijtage versneld raken.

4. Zwakke spieren
Het ontstaan van overgewicht hangt vaak samen met onvoldoende beweging. Dit zorgt voor zwakke spieren en een slechte conditie. Om jouw wervelkolom goed te ondersteunen, heb je sterke rugspieren nodig. Zorg dus voor voldoende beweging!

Heb je last van je rug? Neem eens vrijblijvend contact op met onze chiropractoren en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen! Neem contact op!

Terug naar het overzicht