Is de chiropractor gevaarlijk?

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen: “De chiropractor is gevaarlijk, pas maar op dat je klachten niet nog erger worden!”. Maar je hebt ook veel mensen gehoord die met hun klachten echt verder zijn geholpen en veel minder last hebben van pijn. Hoe zit het nu precies?

 

Is de Chiropractor gevaarlijk?

Chiropractors zijn opgeleid om te scannen op eventuele waarschuwingssignalen voordat een behandeling plaatsvindt. Er komen geen medicijnen en/of operatie aan te pas bij een behandeling. Kan de chiropractor de specifieke klacht niet behandelen? Dan verwijst hij of zij de patiënt door naar een andere therapeut, arts of specialist.

 

De Nederlandse Chiropractoren Associatie

Het vak chiropractie heeft in Nederland geen titelbescherming, dit betekent dat iedereen zich een chiropractor kan noemen en het in de praktijk kan beoefenen. Het is daarom belangrijk om altijd te controleren of jouw chiropractor is geregistreerd bij een Chiropractoren Associatie. Wij zijn zowel aangesloten bij de Stichting Chiropractie Nederland als bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie. De voorwaarde hiervoor is dat je als chiropractor een universitaire studie moet hebben afgerond, al onze chiropractoren voldoen hieraan en zijn dus bevoegd jou te helpen.

 

Waarom is chiropractie nog niet erkend in Nederland?

Chiropractie is (nog) niet erkend door de overheid, vandaar dat het nog onder de alternatieve geneeswijze valt. Dit betekent niet dat zo’n geneeswijze minder waardevol is. Integendeel. Daarnaast geloven wij dat de erkenning voor chiropractie in de toekomst zeker zal komen. In het buitenland wordt chiropractie al tientallen jaren erkend, zoals in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

 

Conclusie: neem gerust een bezoek aan de chiropractor

Voor een chiropractor draait het om twee dingen: de wervelkolom en het zenuwstelsel. Veel gezondheidsproblemen vinden daar hun oorzaak en door dat aan te pakken worden de problemen verholpen.. Weet je niet zeker of je met jouw klachten bij de chiropractor terecht kunt? Het is altijd goed om bij klachten contact op te nemen met een chiropractor voor de juiste diagnose en behandeling. Een chiropractor is zeker niet gevaarlijk, maar let wel op dat je naar iemand toegaat die is aangesloten bij de NCA.

 

Maak een afspraak bij de chiropractor

Terug naar het overzicht