7 manieren waarop een sigaret jouw spieren en wervelkolom beschadigt

Meer spierpijn door het roken? Dat kan!

Natuurlijk weet je dat het roken van sigaretten slecht is voor je longen, maar wist je ook dat het je botten en spieren aantast? Een studie uit 2013 wees uit dat door roken schade aan de wervels, spieren en het zenuwstelsel ontstaan.

Door roken worden de wervels zwakker, herstellen spieren minder snel en het zorgt er uiteindelijk zelfs voor dat je lichaam langzamer herstelt. De kans op bot- en vaatziekten nemen toe. Ook het gevaar van spierscheuringen en chronische peesontstekingen nemen drastisch toe. En dat is nog niet alles:

1. Roken vergroot de kans op botbreuken
Het aantal mineralen in je botten neemt af, waardoor je meer risico op fracturen loopt.

2. Je kunt osteoporose ontwikkelen
Het risico op zwakke botten (osteoporose) wordt hoger, omdat roken botontkalking veroorzaakt.

3. Het kan zorgen voor een hernia
Roken verzwakt collageen in celstructuren. Dit zorgt dat je sneller problemen krijgt met tussenwervelschijven. Het gevolg kan een snellere slijtage zijn, maar ook een hernia.

4. Je lichaam herstelt langzamer
Zoals we eerder al zeiden, je lichaam herstelt langzamer dan het lichaam van een niet-roker van wonden, breuken of peesbeschadigingen.

5. Beschadigde bloedvaten
Door de beschadiging van bloedvaten krijgt je lichaam minder bloed en zuurstof. Dit zorgt voor een zware belasting van het vatensysteem, vooral tijdens het sporten of ander fysiek werk.

6. Het verlies van spiermassa
Je verliest spiermassa en kracht omdat je spieren minder zuurstof krijgen. Spieren kunnen daardoor langzamer herstellen, vernieuwen en versterken.

7. Meer spierpijn
Je krijgt meer spierpijn. Ook dit wordt veroorzaakt doordat je lichaam minder snel kan herstellen: er ontstaan ontstekingen in de spieren.

Kortom: stop met roken!
Nicotine verdwijnt al na twee weken uit je bloed. Wanneer je stopt met roken, verbeter je je botdichtheid en kunnen je spieren en botten sneller herstellen. Dat betekent dat ook de vaatvernauwing en de verstoorde doorbloeding van weefsels al snel flink verbeteren. Heb je hulp nodig? Doe mee met Stoptober: 28 dagen niet roken (https://stoptober.nl/).

Bronnen:

  1. Abate M, Vanni D, Pantalone A, Salini Cigarette smoking and musculoskeletal disorders. Muscles Ligaments Tendons J. 2013; 3(2): 63-9. doi: 10.11138/mltj/2013.3.2.063.
  2. http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Afdelingen/Hersencentrum/ZiektebeeZiek,-onderzoeken-en-behandelingen/Ziekten/Rughernia.aspx
  3. https://www.antoniusziekenhuis.nl/sites/default/files/invloed-van-roken-op-genezing-van-wonden-en-botbreuken.pdf
  4. https://www.zorgkaartnederland.nl/blog/het-effect-van-roken-op-botgenezing
Terug naar het overzicht